Naar de blog
1 juli 2024
Dit artikel delen:
Wedden op olympisch judo met Circus
- Hoe wed je op judo tijdens de Olympische Spelen?
- Ons advies om op judo te wedden
- Wat is judo?
- Sinds wanneer is judo opgenomen als olympische discipline?
- Hoe verlopen de kwalificaties voor judo op de Olympische Spelen?
- Hoe vinden de judo-onderdelen plaats tijdens de Olympische Spelen?
- Waar en wanneer vinden de judowedstrijden plaats?
- Wie zijn de titelfavorieten?
- Wie zijn de bekendste judoka's?
- Wie heeft de meeste olympische medailles in het judo?
- Hebben de Belgen al medailles in het judo gewonnen?
- Wat zijn de verschillende graden?
- Let op ...
Hoe wed je op judo tijdens de Olympische Spelen?
Je kunt wedden op het aantal medailles dat de judoka's in verschillende gewichtscategorieën zullen winnen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, maar ook in de gemengde categorie.
De gevechten duren vier minuten met mogelijkheid tot verlenging in geval van een gelijkspel, en er bestaan zeven gewichtscategorieën bij zowel de mannen als de vrouwen.
Online wedden op sport kan via onze website of onze Circus Sport-app die je gratis kunt downloaden via Google Play en de App Store.
Als je nog geen Circus-account hebt, kun je je inschrijven door je gegevens manueel in te geven of via ItsMe.
Ons advies om op judo te wedden
Judo is niet zo populair als voetbal bij ons, maar heeft in de loop der tijd zijn publiek wel gevonden. In Azië is judo extreem populair en ook in Frankrijk wordt de vechtsport dankzij judoka David Douillet sterk geapprecieerd.
Net als bij alle sporten is het belangrijk de toestand van de judoka's te analyseren. Hun fysieke conditie moet in lijn zijn met hun mentale kracht. Judo is een discipline die de kracht van het vechten combineert met mentale beheersing.
We geven je wat advies mee voor je toekomstige weddenschappen:
- Informeer je over de fysieke vorm van de judoka's: bekijk indien mogelijk de trainingssessies op de Olympische Spelen om te zien of de judoka's fysiek in goede vorm zijn. Een judoka die verzwakt is door een recente ziekte zal mogelijk geen topprestatie neerzetten en, als hij terugkomt uit blessure, of een oude blessure steekt weer de kop op, zal dat een handicap zijn die mogelijk de wedstrijd negatief beïnvloedt;
- Controleer de mentale toestand van de judoka's: De mentale toestand is extreem belangrijk tijdens wedstrijden en de Olympische Spelen kunnen een extra druk leggen op de verschillende sporters. Een atleet die mentaal niet sterk staat, kan overmand worden door een zwakkere tegenstander en zijn kans op de overwinning aan zijn neus zien voorbijgaan;
- Stel jezelf op de hoogte van de carrière van de judoka: In de loop der jaren kan een atleet minder goed presteren en zijn carrière beëindigen op een groot toernooi. Analyseer daarom de capaciteiten van alle sporters, of ze nu nieuw zijn of al meerdere jaren op topniveau vechten;
- Ken de resultaten van de laatste maanden: Beoordeel niet alleen de resultaten van de trainingssessies op de Olympische Spelen, maar zoek ook de resultaten van de afgelopen maanden op! Mogelijk hebben andere - grote of kleine - competities plaatsgevonden.
- Ken de kwaliteiten en zwaktes van de judoka's: Elke judoka heeft kwaliteiten die hem ten goede kunnen komen en zwaktes die hem mogelijk kunnen benadelen, wat het verloop van het gevecht kan beïnvloeden;
- Maak een tabel met alle info over de judoka's: Door de bovenstaande punten te raadplegen, kun je een tabel opstellen met aantekeningen over de verschillende statistieken van elke judoka.
- Aarzel niet om nog een tabel op te stellen: Die van je winnende en verliezende voorspellingen. Zo heb je een beter inzicht in wat wel en niet werkt bij verschillende weddenschappen;
- Vermijd wedden op je favoriete atleet: Is er een judoka waar je grote fan van bent en wil je alleen op hem inzetten? Grote fout! Met je hart wedden is niet altijd efficiënt en kan je grote verliezen opleveren.
Wat is judo?
Judo is een traditionele vechtsport uit Japan. Het is afgeleid van jiujitsu en is bovenal een zeer fysieke sport, maar wel een met een zeer rigoureuze filosofie.
Alle gevaarlijke technieken zijn overboord gegooid. Het is essentieel om zelfbeheersing te hebben, terwijl je je persoonlijkheid ontwikkelt en zonder geweld uit te oefenen. Het doel van deze vechtsport is de tegenstander op verschillende manieren te overmeesteren:
- Hem op zijn rug werpen
- Hem gedurende twintig seconden op de grond houden
- Hem laten opgeven door middel van gewrichtssloten of wurggrepen
Judoka's vechten in een dojo en dragen een judogi, het verplichte judopak. In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, is er bij judo geen sprake van een kimono.
Judo wordt uitgeoefend op blote voeten en in bloot bovenlijf. De vrouwen mogen een wit T-shirt onder hun outfit dragen. De gevechten vinden plaats op een tatami, een vloermat uit schuim, om de schokken tijdens het vallen te dempen.
Het woord 'judo' betekent 'de zachte weg', maar kan ook 'kracht van de aanpassing' of 'principe van aanpassing' betekenen.
In het begin van de jaren 50 werden de eerste nationale en internationale competities in het judo gestart en in 1964, voor de Olympische Spelen van Tokio, werd het een olympische discipline. Het was echter pas op de Olympische Spelen van München in 1972 dat het judo definitief werd opgenomen.
Bij de vrouwen kwamen de eerste Europese kampioenschappen in 1976 en pas in 1992, op de Olympische Spelen van Barcelona, mochten ook zij aan deze grote competitie deelnemen.
Judo is zeer populair in Japan en is een van de meest beoefende vechtsporten ter wereld. Ook bij de Fransen is de sport geliefd.
Er is een gedragscode verbonden aan het beoefenen van judo. Respect voor de tegenstander staat voorop en elke greep moet gecontroleerd gebeuren, zodat niemand gewond raakt. Deze code omvat acht essentiële punten:
- beleefdheid
- moed
- oprechtheid
- eer
- bescheidenheid
- respect
- zelfbeheersing
- vriendschap
Sinds wanneer is judo opgenomen als olympische discipline?
Bij de mannen is judo definitief opgenomen in 1972, op de Olympische Spelen van München, maar de sport maakte al eerder zijn intrede op de Olympische Spelen van Tokio in 1964.
De vrouwen nemen sinds 1992 deel en de gemengde categorie werd pas in 2020 geïntroduceerd.
Hoe verlopen de kwalificaties voor judo op de Olympische Spelen?
Elk nationaal olympisch comité mag niet meer dan veertien judoka's tellen. Eén atleet per gewichtscategorie (zeven bij de mannen en zeven bij de vrouwen).
Frankrijk kent al zijn veertien atleten die het land zullen vertegenwoordigen. Er zijn nog 358 plaatsen te vergeven, voor een totaal van 372 judoka's die deelnemen aan de competitie.
Sinds 24/06/2022 wordt er een World Tour van evenementen georganiseerd, die eindigt op 23/06/2024, om een quotum te behalen met de 17 beste landen in elke categorie.
Vervolgens wordt een quotasysteem toegekend aan de 'continentale vertegenwoordiging' (100 plaatsen). Elk continent krijgt één teamuitnodigingsplaats om een judoka toe te wijzen aan een ander land dat nog een judoka nodig heeft voor het mixed-team-event.
Tenslotte wijst een drieledige commissie de laatste 15 plaatsen toe volgens het 'universaliteitsprincipe'.
Hoe vinden de judo-onderdelen plaats op de Olympische Spelen?
Er zijn drie categorieën: mannen, vrouwen en gemengd. Voor elke categorie verloopt de competitie op één dag en in twee fases:
- de eliminaties en kwartfinales in de ochtend (Q);
- de herkansingen, halve finales en finales in de namiddag (F).
De gevechten duren slechts vier minuten. Dat zorgt ervoor dat alle gevechten van een gewichtscategorie op één dag kunnen worden afgewerkt.
In totaal zijn vijftien titels te winnen op deze Olympische Spelen van Parijs 2024.
Waar en wanneer vinden de judowedstrijden plaats?
De judowedstrijden vinden plaats in de Champs de Mars-arena en vlakbij de Eiffeltoren van 27/07/2024 tot 03/08/2024.
Circus heeft de kalenders van de verschillende evenementen opgesteld per datum en
Datum | Mannen | Dames | Gemengd |
---|---|---|---|
27/07/2024 | Tot 60 kg Q + F | Tot 48 kg Q + F | Per groep Q + F |
28/07/2024 | Tot 66 kg Q + F | Tot 52 kg Q + F | |
29/07/2024 | Tot 73 kg Q + F | Tot 57 kg Q + F | |
30/07/2024 | Tot 81 kg Q + F | Tot 63 kg Q + F | |
31/07/2024 | Tot 90 kg Q + F | Tot 70 kg Q + F | |
01/08/2024 | Tot 100 kg Q + F | Tot 78 kg Q + F | |
02/08/2024 | Meer dan 100 kg Q + F | Meer dan 78 kg Q + F |
Wie zijn de titelfavorieten?
In Frankrijk behoort Teddy Riner tot de favorieten en Clarisse Agbegnenou zal haar olympische titel verdedigen. Er worden ook nog twee andere namen uit de Franse delegatie genoemd: Amandine Buchard en Romane Dicko.
De Japanners maken deel uit van de atleten met de meeste medailles en Ono Shohei kan op de Olympische Spelen van Parijs 2024 zijn derde olympische titel op rij in de wacht slepen. Judoka's Hifumi Abe en Uta Abe zijn eveneens van de partij. Zij werden tijdens de vorige Spelen van Tokio allebei tot olympisch kampioen gekroond, en dat terwijl ze allebei voor het eerst deelnamen.
Drie andere atleten die tijdens de Olympische Spelen van Tokio een bronzen medaille haalden en zich ook tot de favorieten mogen tellen, zijn Jessica Klimkait (Canada), Mattias Casse (België) en Daria Bilodid (Oekraïne).
Wie zijn de bekendste judoka's?
De allereerste was de Japanner Jigoro Kano, die het moderne judo uitvond en daarmee een niet-agressieve sport met een educatief doel heeft gecreëerd. Er zijn ook een aantal andere grote namen:
- Yasuhiro Yamashita: met zijn 203 overwinningen op rij, waaronder één wereldtitel en één olympische titel, is de Japanner nooit verslagen door een judoka met een andere nationaliteit.
- Teddy Riner: de Fransman is tweevoudig olympisch kampioen en is acht keer tot wereldkampioen gekroond. Hij is een geduchte tegenstander en is sedert 2010 ongeslagen.
- Tadahiro Nomura: de Japanner heeft drie olympische titels op zijn naam in de categorie tot 60 kg.
- Anton Geesink: de Nederlander is de eerste judoka die een Japanse tegenstander kon verslaan. In 1959 werd hij wereldkampioen en in 1964 won hij ook olympisch goud in de categorie zwaargewichten.
- David Douillet: de Fransman is een van de bekendste judoka's. Hij won twee opeenvolgende olympische titels en vier wereldkampioenschappen in de categorie zwaargewichten.
Andere namen die aan de lijst kunnen worden toegevoegd: Ryōko Tani, Naoya Ogawa, Toshihiko Koga, Wim Ruska, Kosei Inoue, Shōzō Fujii, Jeon Ki-young, Shohei Ōno, Ilias Iliadis, enz.
Wie heeft de meeste olympische medailles in het judo?
Ze zijn met twee: de Japanse judoka Ryōko Tani, met twee gouden medailles, twee zilveren medailles en één bronzen medaille, en de Franse judoka Teddy Riner, met drie gouden en twee bronzen medailles.
Teddy Riner heeft de meeste titels met drie keer goud, maar de Japanse judoka Tadahiro Nomura heeft ook drie keer goud op zijn naam.
Tot slot won Japan de meeste medailles in de judocompetitie op de Olympische Zomerspelen, met 96 medailles, waaronder 48 keer goud.
Hebben de Belgen al medailles in het judo gewonnen?
Ja, ons kleine landje heeft in totaal dertien medailles gewonnen, waaronder twee gouden! De Belgische atleten hebben twee keer goud, één keer zilver en tien keer brons in de wacht weten te slepen.
Wat zijn de verschillende judograden?
Elke gordel staat symbool voor de vooruitgang van een leerling. Vanaf een minimumleeftijd van vier jaar kan een leerling zijn eerste gordel krijgen.
Om de verschillende graden duidelijk te maken, hebben we een tabel opgesteld met daarin de verschillende gordels.
Gordel | Naam | Minimumleeftijd | Dan |
---|---|---|---|
Wit | Ku-kyū | 4 jaar | / |
Wit/geel | Hachi-kyū | 7 jaar | / |
Geel | Shichi-kyū | 8 jaar | / |
Geel/oranje | Roku-kyū | 9 jaar | / |
Oranje | Go-kyū | 10 jaar | / |
Oranje/groen | Shi-kyū | 11 jaar | / |
Groen | San-kyū | 12 jaar | / |
Blauw | Ni-kyū | 13 jaar | / |
Bruin | Ichi-kyū | 14 jaar | / |
Zwart | Sho-dan | 15 jaar | 1e dan |
Zwart | Ni-dan | 17 jaar | 2e dan |
Zwart | San-dan | 20 jaar | 3e dan |
Zwart | Yon-dan | 24 jaar | 4e dan |
Zwart | Go-dan | 29 jaar | 5e dan |
Rood en wit | Roku-dan | / | 6e dan |
Rood en wit | Shichi-dan | / | 7e dan |
Rood en wit | Hachi-dan | / | 8e dan |
Rood | Kyū-dan | / | 9e dan |
Rood | Jū-dan | / | 10e dan |
Let op ...
Bij Circus zetten we jouw veiligheid voorop. We bieden je een legale en veilige spelomgeving. Daarnaast hebben we een overeenkomst ondertekend om ethische en verantwoorde communicatie aan te bieden en zijn we ook lid van de BAGO-vereniging (Belgian Association of Gaming Operators).
We kunnen je alleen maar aanraden om grenzen te stellen en zo een heleboel problemen gelinkt met gokverslaving te voorkomen. We moedigen je aan om je uitgaven goed te controleren. Het is mogelijk een stortingslimiet in te stellen, een pauze in te lassen of je account voor een bepaalde tijd op te schorten.
Door je spelersprofiel te testen, kun je je speelgedrag leren kennen en de nodige actie ondernemen vooraleer je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.
De Kansspelcommissie biedt je ook de mogelijkheid om je toegang te laten ontzeggen tot casino's, speelhallen en websites. Een derde partij kan hier ook voor zorgen.
Op onze pagina Verantwoord Spelen vind je alle hulpadressen in België.
Laat spelen geen verslaving worden en speel voorzichtig.